De fleste som har sett en nyhetssending eller lest en nettavis de siste ukene og måneder har fått med seg Ebola utbruddet i Vest Afrika. Blødningviruset har så lagt smittet rundt 9000 mennesker og de siste ukene har det også blitt meldt om nye smittetilfeller i Europa og USA.
Etter at flere helsearbeidere er blitt fraktet hjem til sine respektive land med ebola smitte etter å ha jobbet i Vest Afrika har mediedekningen i vestlige medier vært stor. I USA og Storbritania har man innført helse sjekk av reisene som kommer fra rammede land i Afrika. Lignende tiltak er også diskutert i Norge, men Norske helsemyndigheter vurdere slike tiltak som lite effektive, da det kan ta flere dager fra smitte til symptomer oppstår.
Pressedekning og risiko
Når man ukritisk leser ulik pressedekning av ebola epidemien, er det lett å tro at det er mer smittsomt enn det faktisk er. Det er lett at pressedekningen bidrar til at man overvurderer risikoen for at en selv blir smittet. Mange har tilsynelatende et inntrykk at at ebola er et virus som smitter via luften. Bilder av helsepersonell i smitteverndrakter og pasienter i isolasjon bidrar til dette inntrykket. Flere steder både i Spania og USA er folk redde for åpne vinduer på sykehus der smittede personer oppholder seg.
Det er imidlertid ikke riktig at ebola smitter gjennom luft. For å bli smittet av viruset må kroppsvæske fra en infisert person komme inn under huden til en frisk person, gjennom sår flate eller lignende. Vanlig god hygiene og bedre sanitær forhold i vestlige land gjør det lite sannsynlig at vi får den samme spredningen her som den vi ser i Vest Afrika .
Så langt jeg har sett har ingen artikler gitt feilinformasjon om hvordan ebola smitter, men hvorfor tror mange av oss likevel at dette er mer smittsomt enn det faktisk er.Det er nok flere årsaker til dette. "Social amplification of risk" (Renn, Burns, Kasperson & Kasperson, 1992) er en prosess der risiko for en konkret hendelse for eksempel ebola blir forsterket ved at det blir kringkastet gjennom ulike sosiale kommunikasjonskanaler. Her spiller naturlig nok media en vesentlig rolle i hvordan saken blir dekket og risikoen dermed blir "forstørret" som følge av dette.
Grufullhet er et annet moment som spiller inn på hvordan vi bedømmer sannsynlighet og dermed også risiko. Ebola har en høy dødelighet, og med over 100 døde på en dag og 4000 totalt danner medier et ganske grusomt bilde. Grusomhet bidrar til også til at man overvurderer sannsynlighet.